fbpx

Stijgende houtprijzen en productieproblemen binnen de traprenovatie markt

Houtprijzen hebben de top nog niet bereikt

Komt er nog een eind aan de tekorten?

Ondanks de recente berichten dat de hout prijzen zouden dalen weerspiegelt dit niet de situatie in Europa en Nederland. Helaas worden we nog steeds geconfronteerd met stijgende houtprijzen binnen Europa.

De houtmarkt kampt al langere periode met een blijvende stijging in zijn prijzen en verminderde beschikbaarheid van producten. Recent maakte Ā krantenberichten een melding van de dalende houtprijzen in de USA, deze prijzen zijn nog steeds bijzonder hoog. Helaas weerspiegelt dit nog steeds niet de situatie binnen Europa en Nederland. Plaatmateriaal blijft maar stijgen in zijn prijs en de balans tussen vraag en aanbod is nog steeds onevenredig.

Hoofdoorzaak plaatmateriaal tekort

De hoofdoorzaak blijft onveranderd, de pandemie heeft ervoor gezorgd dat de productiecapaciteit terug geschroefd is of de houtkap is in sommige delen volledig stilgelegd.

Ook heeft er sinds vorig jaar een verschuiving plaats gevonden waar Chinese en Amerikaanse houthandelaren hun goederen inkochten. De aantrekkelijke prijzen binnen Europa zorgde ervoor dat deze steeds meer hier hun producten gingen inkopen. De scheefgroei van container transporten en een vrachtschip dat het Suezkanaal blokkeerde helpt niet mee om de prijzen te laten zakken.

Toekomst beeld voor de industrie

Zagerijen in verschillende landen hebben hun capaciteit al opgeschroefd maar dit is nog niet afdoende om de problemen op te laten lossen. Voor Q3 zijn de meeste zagerijen al uitverkocht wat betekend dat de krapte zeker nog tot Q4 gaat aanhouden.

Nu het prijsniveau in de USA een daling laat zien, gaat het de vraag zijn of de zagerijen daar op gaan reageren. De hoop is dat het de beschikbaarheid van Europa weer gaat vergroten. Maar het effect daarvan gaat zich helaas niet eerder dan eind Q4 tonen.

We moeten ons dan ook erbij neerleggen dat de prijzen in Europa voorlopig nog niet hun toppunt bereikt hebben en de langere productie- en levertermijnen nog aan blijven houden.

Levertermijnen overzettreden traprenovatie

Daarom zijn de levertermijnen van het HPL laminaat verhoogt naar 8 tot 12 weken, Hout overzettreden naar 5 tot 6 weken en de overige producten naar 3 weken.

HPL zwarte overzettreden zijn zeer slecht leverbaar, wij adviseren dan ook om deze niet te verkopen of als alternatief CPL zwart te verkopen. De afwijking in kleur in minimal enkel is het product een CPL inplaats van een HPL.

We doen ons best om iedereen zo goed mogelijk op de hoogte te houden van de huidige prijzen en de huidige levertermijnen. Mocht je vragen hebben over de huidige situatie neem dan gerust contact met ons op.

Blijf altijd op de hoogte van het laatste vaknieuws